Tvangsfjernelse: fejl når der gentages social arv

Authors:

Abstract

Tvangsfjernelse: fejl når der gentages social arv

 
Billede af kvinde i en gynge og en tom ved siden af

Er der en, der mangler?

     
Mikael Hertig siddende på kantsten

Mikael Hertig https://orcid.org/0000-0002-0533-0231
cand. scient. pol.
Mågevænget 12 st 22
6400 Sønderborg
Tlf 27 24 47 00

 

Myndigheder tvangsfjerner reproduktivt

Jeg ser i den ene sag efter den anden, hvordan kommunerne fjerner børn fra forældre på regenerativ måde.  Herved forstås, at sagsbehandlerne lider af den vrangforestilling, at det at være vokset op under socialt pressede vilkår automatisk genskaber dårligt forældreskab. Men den hårde opvækst bliver i den ene sag efter den anden brugt som begrundelse, at forældrene selv var dårlige forældre, fordi deres egne forældre i sin tid blev beskyldt for at være eller blive dårligere forældre, som også selv  selv blev fjernet. På den måde gentager mønstret sig selv. Men mønstret gentager ikke sig selv. Det er kun vrangforestillingerne i overmødrenes hoveder, der gør det. Men sådan er det ikke. Fejltagelsen er åbenbar. Hør derfor radioudsendelsen Brinkmanns Briks med forskerne Mads Meier Jæger og Morten Ejrnæs. Navnlig er det værd at hæfte sig ved sidstnævnte.
Foto af Morten Ejrnæs foran talerstol

Morten Ejrnæs Lektor emeritus, Aalborg Universitet

 

Ejrnæs::"Den altafgørende hovedtendens er, at forældrenes svære problemer med for eksempel alkohol, narkomani og vold ikke bliver overtaget af børnene"

Det er den centrale viden, som Morten Ejrnæs har præsenteret for offentligheden. Alligevel handler kommunerne ud fra den vrangforestilling, at de svære problemer nok gentager sig selv. Derved skaber de gennem fjernelserne de ulykker, de fører med sig. Jeg vil i min forskning identificere de argumenter, hvor denne vrangforestilling forekommer. Børn af dårlige forældre bliver ikke selv dårlige forældre. Det er der intet der tyder på. Men der er en praksis, hvor børn af fjernede selv får fjernet deres børn ud fra en åbenbar fejlagtig antagelse. Der er tale om en skadelig, klasseforvirret virkelighedsforståelse, der medfører usaglige anbringelser.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Don't have an ORCID? Get one in 30 seconds here.
1
1
1
1
1
1