Abstract
Beskæftigelsesministeriet, Jobcentrene og Styrelsen for Arbejdsmarked har i årevis forsømt deres pligt til at vejlede kontanthjælpsmodtagere om deres ret til betalt ferie, herunder også ferie i udlandet. Derimod spilder også socialdemokratiets regering tid på at pågribe kontanthjælpsmodtagere, når de vender hjem fra ferie i udlandet, fordi de derved har overtrådt nogle formelle regler. Havde jobcentre og system, herunder Udbetaling Danmark, sørget for at ferierettighederne fremgik af de månedlige udbetalingsmeddelelser, ville der ikke have været ret meget af den påståede svindel tilbageBeskæftigelsesministeren og kontanthjælsmodtagernes påståede feriesvindel

af Mikael Hertig, juridisk- økonomisk konsulent for Jobcentrets Ofre
Kontanthjælpsmodtagere har ret til fire ugers betalt ferie
. - men det er der ingen, der har fortalt dem
Kontanthjælpsmodtagere har ret til fire ugers betalt ferie. Det står i Lov om Aktiv Socialpolitik, § 13. stk.11 (1). Hovedreglen er sådan set enkel. Den minder utrolig meget om ferieloven. Man skulle så tro, at jobcentrene holdt feriedagsregnskab og konstant sikrede sig, at kontanthjælpsmodtagerne fik adgang til at holde den ferie, de har ret til. Men det gør de ikke. De får ingen konsekvent vejledning til den enkelte om ferie. Så de fleste kontanthjælpsmodtagere går rundt i uvidenhed om deres ret til at holde betalt ferie, herunder også om deres ret til at holde betalt ferie i udlandet. Hvis jobcentrene i samarbejde med Udbetaling Danmark og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering overholdt deres simple juridiske vejledningspligt, ville det hele se meget anderledes ud. For eksempel kunne feriedagsregnskabet bagudregnet altid fremgå af udbetalingsmeddelelserne fremgå, hvor mange feriedage med eller uden godtgørelse den enkelte havde ret til. Men da der jo er tale om en rettighed og ikke sanktioner og nedgøring, kører beskæftigelsesministeren i samme skure samme triste linje som Troels Lund Poulsen: stigmatisér, stigmatisér, stigmatisér.Historien om de fæle socialbedragere
Men STAR gør noget helt andet: Med politi, specialtropper, bål og brand handler det om at afsløre de fæle socialbedragere, hvis eksistensgrundlag skal have endnu et gok i nøden. Nu er svindlerne ikke svindlere i normal forstand, men kontanthjælpsmodtagere, der skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De svigter deres rådighedsforpligtelse, og disse forbrydere kan identificeres, når de helt ulovligt og uden tilladelse tager på ferie i udlandet. Med et gigantisk millionkrævende kontrolapparat kan man slå i en klo i dem, når de kommer hjem. Da der næsten ingen kontrol er med deres rådighedsforpligtelse i hverdagen, så kan de løbe risikoen og tage til Mallorca uden at blive opdaget. Men den superfarlige kriminalitet skal der efter regeringens mening stoppe, og folketingets flertal med arbejderbevægelsens tidligere pryd, socialdemokratiet er klar med krabasken . Det er så god en historie, at pressen skal bruges. Nultolerancen rejses der politisk kapital på. Hver gang. Derfor er der lavet it-lister, som kan identificere alle kontanthjælpsmodtagere med rådighedsforpligtelse. Der er etableret en specialstyrke, der kan pågribe svindlerne i landets lufthavne. Og så er pressen blevet fyldigt informeret om den store nøjeregnende indsats, hvor politistyrker og specialister står klar til at pågribe bedragerne. Jobcentrets Ofre antager, at der samlet set er tale om en underskudsforretning.Hvor mange af misdæderne er bedragere?
På listerne, som politi og tæskeholdsspecialister står klar med i lufthavnene fremgår der intet om, hvorvidt vedkommende kunne have holdt ferien lovligt eller ej. For jobcentrene informerer ikke kontanthjælpsmodtagerne, og de skal selv orientere sig i detaljen om deres rettigheder, hvad de færreste er i stand til. Men Jobcentret har en vejledningspligt (2), det forsømmer at overholde. Havde Jobcentrene og kommunernes beskæftigelsesudvalg været mindre liderlig med at stigmatisere vore svage medborgere og i stedet sørge for, at de kunne holde en uge fri sammen med deres familie som alle andre, ville der næppe have været noget problem. En nøjere undersøgelse ville efter alle solemærker at dømme vise, at de misdædere, man slår ned på i lufthavnene, har feriedage til gode, som de ville have brugt, hvis Jobcentret havde opført sin vejledningspligt. Derfor spørger jeg Jobcentrets Ofre Socialdemokratiets beskæftigelsesminister :Hvad har du gjort for at sikre, at kontanthjælpsmodtagere er fyldestgørende vejledt med hensyn til deres ret til betalt ferie, herunder ferierejse til udlandet?
Bestanden af kontanthjælpsmodtagere ligger efter Danmarks Statistik på omkring 106.000. Af Kristeligt Dagblads opgørelse 585 sager, hvilket svarer til en halv procent. Af den halve procent vil Jobcentrets Ofre antage, at 90 % ville have haft ret til at holde ferie, hvis de var blevet vejledt. Så er vi nede under en halv promille. Vil beskæftigelsesministeren oplyse, hvor meget den samlede indsats, inklusive politi, specialenheder, it-udvikling etc. har kostet?Vil beskæftigelsesministeren oplyse, hvor mange af de pågrebne der ville have haft ret til ferie, hvis de havde været korrekt orienteret?