Tysklands præsident om tysk kolonialisme: For mange blinde pletter

Authors:

Abstract

Kommentar af Mikael Hertig  
Frantz Steinmerier, forbundspræsinden

Steinmeier, tysk forbundspræsident

  Det er netop offentliggjort, at kongehuset vil besøge Tyskland til oktober; her får hendes majestæt Dronning Margrethe II og Hans Højhed  Kronprins Frederik bl.a. lejlighed til at møde den tyske forbundspræsident, Frantz Walter Steinmeier. Det er altid rart ved den slags lejligheder at finde noget interessant at tale om.  I al stilfærdighed vil jeg foreslå, de kan komme ind på Danmarks og Tysklands erfaringer som nuværende og forhenværende kolonimagter. Lige fornylig indviede Steinmeier kolonihistoriske museer. Ved den lejlighed omtalte forbundspræsidenten de blinde pletter i hukommelsen, altså de ugerninger, Tyskland som kolinimagt har begået i Asien og Afrika. Også folkemordet i Namibia berørte han. Den tydelige forskel mellem den tyske, ydmyge og selvransagende attitude overfor den danske selvretfærdighed kunne være et egnet tema til en samtale henover middagsselskaber og teborde.      
"Vi har blinde pletter": Forbundspræsident Steinmeier har opfordret folk til at se nærmere på tysk kolonihistorie. Som kolonihersker undertrykte og dræbte tyskere også mennesker. Forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier har opfordret til en stærkere debat om tysk kolonialisme. "Når det kommer til kolonitiden, har vi tyskere, der ellers er så historiebevidste, for mange huller," sagde Steinmeier ved åbningsceremonien for udstillingerne på Etnologisk Museum og Museum for asiatisk kunst i Berlin. "Vi har blinde pletter i vores erindringer og vores selvopfattelse," kritiserede Steinmeier. De to museer ligger i det nyåbnede Humboldt Forum, som blev oprettet i det delvist genopbyggede Berlin -palads. Udstillingerne der husede der, udløste også en debat om plyndret kunst og tysk kolonihistorie.
Billede af Mikael Hertig

Mikael Hertig (c) april 2017
https://orcid.org/0000-0002-0533-0231
Cand. scient. pol. Aarhus Universitet 1982 Cell +45 27 24 47 00
Fregatten 4, 1 tv
DK 6400 Sønderborg Denmark
mh@aquut.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Don't have an ORCID? Get one in 30 seconds here.
1
1
1
1
1
1