Tasiilaq – set i et kolonialistisk perspektiv

Authors:

Abstract

Tasiilaq set i koloniperspektiv

Marine Duc (Mikael Hertig photo)

Marine Duc (Mikael Hertig photo)

af Marine Duc, Ph.d., Bordeaux

   

Sociale forhold for Inuit  (grønlændere i Grønland)

Tasiilaq huse, hav og bjerge i baggrunden

Tasiilaq, tidligere Ammmassalik, Østgrønland
Af ezioman - originally posted to Flickr as P1030888, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6272136

    Betingelserne for Inuits sociale forhold i Grønland behandles her. ** I maj 2019 udsendte Danmarks Radio dokumentaren “Byen hvor børn forsvinder”. ** Dokumentaren  fokuserer på vold i hjemmet og seksuelt, alkoholisme og ungdomsmord i Tasiilaq, på østkysten af ​​Grønland, alt sammen i en sammenhæng, hvor mangel på kvalificeret personale gør det svært at håndtere situationen. Indbyggerne  i Tasiilaq organiserer sig selv ved at skrive henvendelser. De laver teaterforestillinger for at råbe verden op.

Negativt syn eller nødvendig indsigt?

  Modtagelsen af ​​dokumentaren er flertydig: for nogle foreviger den kun et meget negativt syn på levevilkårene i Grønland, men for andre er det en nødvendig fremhævelse af denne vold.   ** På tværs af øen anslås det, at 20% af børn født i 1995 var ofre for seksuelle overgreb, og selvmordsraten nåede 75,6 pr. 100.000 indbyggere mellem 2013 og 2017. Til sammenligning var det 31,9 pr. 100.000 indbyggere i Litauen i 2016, det land, der af WHO anses for at have den højeste rate i verden. ** De eneste regioner i verden, der deler selvmordsrater tæt på Grønlands, er Nunavut og Chukotka. ** Efter et par ugers offentlige debatter stemte det grønlandske parlament om et forslag, der resulterede i en anmodning om hjælp fra Danmark, på trods af indledende modstand fra Grønlands sundhedsminister, der frygtede, at de leverede løsninger ikke ville blive tilpasset den sociale virkeligheden  i Tasiilaq.

Søren Espersen med flere ville ophæve Selvstyreloven

Søren Espersen

Søren Espersen, Dansk Folkeparti.

Det må siges, at begivenheden var en mulighed for at se, at der igen dukkede op med forslag med kolonialistiske overtoner: Søren Espersen, medlem af det højreekstreme parti Dansk Folkeparti, foreslår at placere Grønland delvist under tilsyn [sætte Selvstyret  på pause], og fremkalder derefter tanken om at placere Tasiilaqs børn i plejefamilier i Grønland eller Danmark - minder om tvangsanbringelsespraksis for børn, der fandt sted i 1950'erne. **

Dobbeltheden

  Dette eksempel viser den dobbelte dimension af kontinuiteten af ​​koloniale strukturer i Arktis: på den ene side gennem repræsentationers vedholdenhed (administrative organiseringsstruktur) , der har tendens til at undertrykke de oprindelige befolkninger, der bor der, og på den anden side et bestemt erfaringsfællesskab, der vokser frem . **

Stigning i selvmordsraten efter moderniseringen 1953

  Faktisk har en vis mængde forskning vist den sammenhæng i Grønland som andre steder i Arktis, der opretholdes mellem forekomsten af ​​selvmord og omdannelsen af ​​livsstil i forbindelse med kolonisering. I Grønland observerer vi en meget klar stigning i selvmord i 1970'erne, kort efter de "moderniserings" politikker, der blev indført af de danske kolonimyndigheder [Bjerregaard og Larsen, 2015]. I maj 2016 i Iqaluit, Nunavut, blev der afholdt et topmøde for at udvikle selvmordsforebyggende aktioner; i Nunavik, i januar 2019 samlede et andragende mere end 50.000 underskrifter, der opfordrede til undtagelsestilstand i kampen mod selvmord.

Historiske traumer som risikofaktor

  I alle tre situationer identificeres historiske traumer klart som en risikofaktor, ligesom fattigdom, der især rammer indfødte befolkninger. Hvis de er ulige påvirket af dette fænomen i hele Arktis, deler de oplevelsen af ​​den vold, der er forbundet med kolonisering. I Arktis, mens oprindelige folks territoriale krav har resulteret i former for politisk anerkendelse, er socioøkonomiske strukturer stadig præget af dybe uligheder, der særligt adskiller denne kategori af befolkningen. **

Afkolonisering som dynamisk proces

    Derfor bør afkolonisering ikke kun betragtes som en politisk begivenhed, men som en dynamisk proces, som ikke kun udspilles på staternes niveau, men også mellem de forskellige sociale grupper, der bor i Arktis. . Mange geografer, som Sarah Hunt og Sarah de Leeuw, tøver ikke med at påpege, at i lyset af oprindelige folks situation i verden er det undertiden svært at tale om "postkolonial" [2018]:  de sociale strukturer fortsætter med at producere symbolske og materielle hierararkiske forskelle som følge af kolonial ideologi  mellem oprindelige og ikke-oprindelige folk, men også inden for indfødte grupper selv. Grupperne i Grønland er ikke nødvendigvis homogene. Selvom de ikke er de eneste indbyggere i Arktis, deler oprindelige folk sociale indikatorer, der er meget lavere end de nationale gennemsnit i de stater, de er borgere i. De er et mindretal i demografisk forstand - de repræsenterer omkring      500.000 mennesker ud af over 4 millioner i henhold til skøn fra sekretariatet for oprindelige folk til Arktisk Råd, men de er også i mindretal socialt og politisk. Hvor kommer disse hierarkiseringsfænomener fra, som skaber forskelle i social status mellem indfødte og ikke-indfødte i Arktis, og hvad er deres geografiske dimensioner?  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Don't have an ORCID? Get one in 30 seconds here.
1
1
1
1
1
1