Anerkendelsessøgsmål – hvad er det

Authors:

Abstract

 

Anderkendelsessøgsmål - hvad er det?

 
Billede af Mikael Hertig

Mikael Hertig, maj 2017 GPL LICENS CC0

 

Småsag, anerkendelsessøgsmål

Billede af forgyldt træhammer og bræt at slå på

Afgørelse.

Mens klagesystemet er blevet nedslidt, er der måske en overset mulighed. Den lillebitte retssag, småsagen uden advokat. Det koster 500 kroner. Der skal ikke måles erstatning. Ingen skal i fængsel. Anerkendelsessøgsmålet er en lille retssag. Den anlægges ved byretten. Anerkendelsessøgsmålet er en retligt bindende afgørelse, der bare fortæller, fx. om en lovbestemmelse er overtrådt eller ej i en given situation. Domstolene har nok mest erfaring med civile sager, for eksempel om adgangsret eller lignende. Men der er ikke noget i vejen for, at man anlægger et anerkendelsessøgsmål som småsag mod kommunen. Navnlig i tilfælde af  direkte fusk med papirer og informationer, bevislige fejl (løgn, fusk og humbug) i forvaltningen kan det være en god idé at overveje en småsag.  Men pas på. De mange forskellige vurderinger, som forvaltningen putter ind i sagerne, behøver ikke din opbakning. Men vurderinger er jo elastik i metermål. Hvis en familiesagkyndig skriver, at en af forældrene har en alt for dårlig mentaliseringsevne, så er det en vurdering. Dermed giver det ingen mening at anlægge nogen småsag / noget anerkendelsessøgsmål. Vi er nogle partsrepræsentanter, der oplever, hvordan kommunen fusker med informationer. Der pilles vigtige dokumenter ud. Lægelige informationer, der er vigtige for en afgørelse, pilles for eksempel ud. Personer, der ikke er alkoholikere eller misbrugere, påstås at være det, og det kan få massiv og usaglig indflydelse på afgørelsen. Erfaringer fra ankestyrelsen viser, at der netop ikke tages hensyn til sådanne detaljer. Ombudsmanden er heller ikke videre tilbøjelig til at gå ind i detaljer og substans.

Det lukkede spørgsmål: Ja eller Nej- spørgsmål

  Skelner man mellem åbne og lukkede spørgsmål som dem, hvor besvarelsen bliver en længere rapport, så er temaet uegnet som anerkendelsessøgsmål. De bedste har et så klart tema, at svaret også bliver klart. Det er her, anerkendelsessøgsmålet kommer  ind i billedet.  I den beskedne form koster det 500 kroner. Ingen advokater. Men det kræver, at sagen  er simpel. Den skal være koncentreret ned til et simpelt spørgsmål. De typiske sager har at gøre med spørgsmål, der kan svares ja eller nej til. Eksempler XX kommune tilpligtes at anerkende, at (personnavn) ikke har nogen psykiatrisk diagnose. Autoriseret psykolog (navn) tilpligtes at anerkende, at intelligenstest efter WAIS IV på (navn) er aflagt i strid med reglerne for testsættet og for internationale standarder. Det typiske er, at dommen kan anvendes i forbindelse med en sag, der i øvrigt løber i kommune eller ankestyrelse.    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Don't have an ORCID? Get one in 30 seconds here.
1
1
1
1
1
1