Flextrafik og regionerne: Sundhed i sygetransport

Authors:

Abstract

 

Sundhed eller profit i sygetransport

 
Portræt af Mikael Hertig

Mikael Hertig (c) april 2017

Af Mikael Hertig Konsulent, Jobcentrets Ofre

 

 

"Jeg bor nede ved Ajstrup Strand, men blev i dag kørt helt til Odder først, fordi der skulle sættes en dame af her."  

Sådan skriver en stærkt svækket ældre mand, der lider af alvorligt nyresvigt og kræft.  Manden bliver kørt til dialyse på hospitalet i Skejby to-tre gange om ugen.  Ajstrup Strand ligger ved Malling mellem Aarhus og Odder, det er syd for Aarhus. Manden er kørestolsbruger, for hans ben er amputeret.

       
Bill til sygetransport

Flextrafik-bil
Kilde wikipedia

  Det her sker over hele landet. Det er svinsk, at logistikken reducerer folk til at blive transporteret efter modeller, som var de varer, der skulle transporteres rundt. Det kan være, de optimerer antallet af persontransportkilometer, men her handler det om at minimere risiko og optimere sundhed under transport. Transportens varighed er - liggende eller siddende - i den situation en voldsom belastning. Turen fra Ajstrup Strand til Skejby er på 23 kilometer og kan gøres på 20-25 minutter. Men nu tager turen inklusive stop  1 1/2 time. Dertil kommer, at manden og den anden patient eksponeres for øget coronarisiko. Der er to ting galt med den måde, de regionale trafikselskaber håndterer deres opgave på. Det er regionens ansvar at tage vare på sine patienter, og det er regionsrådenes opgave at sikre , at sundhedshensynet går forud for trafikselskabets profit.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Don't have an ORCID? Get one in 30 seconds here.
1
1
1
1
1
1