Hvad de sagde på jobcentret…

Authors:

Abstract

¨  

 Når sagsbehandleren leger doktor, taler ned til borgeren eller leger Gud

  Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter
Facebookgruppen "Jobcentrets Ofre" havde i 2019 en lang tråd, hvor folk blev spurgt om, hvilke udtalelser fra sagsbehandlere de især huskede. På den måde blev der tegnet et billede, der viser noget om den skæve situation mellem den magthavende sagsbehandler og den ydmyge borger, der møder op med hatten i hånden. Man kan naturligvis lægge til og trække fra,, for det her er bare borgerens historier. Alligevel viser de, hvordan sagsbehandlere i vid udstrækning opleves. Transaktionsanalyse handler om, hvorvidt man møder hinanden i øjenhøjde (voksen til voksen), eller om sagsbehandleren leger forælder og derved gør borgeren til et barn. Når borgeren forlanger at blive behandlet som et ligestillet medmenneske, men tales ned til som et barn, opstår der det, der hedder en "krydset transaktion". Det her handler om krydsede transaktioner Heldigvis er der masser af samtaler, der foregår ordentligt,.  Men udplukket her viser, hvor galt det kan gå...
Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter SB: " Hvordan har jeres sexliv det, når du har så dårlig ryg?" Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   SB "  Når du kan tage dig af din dødsyge hjemmeboende handicappede datter har du resourcer nok..."   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Du er for klog til førtidspension." Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   " Hvis du ikke gør som jeg siger skal jeg sørger for du ikke får sygedagpenge..." Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Du er raskmeldt til fuld tid fra d.d"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter "Jeg har stoppet dine sygedagpenge. Så nu kan du søge kontanthjælp, men det kan du jo ikke få da du er gift."   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter "Hvis du ikke gør som jeg siger skal jeg sørge for du ikke får sygedagpenge"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter "Det er jo din egen skyld at du ikke kommer ud af din depression..."   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Hvis jeg skal holde dig på kontanthjælp resten af dit liv så gør jeg det.!"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   ""Du er jo selv skyld i den situation du er i"." Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Du er for ung til førtidspension, du har også bedre af at komme ud på arbejdsmarkedet og møde nye mennesker"     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter "vi som har har alm. arbejde har jo kun weekend til at slappe af i. Så bare du lige ved det."   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   ..." på andet eller tredje møde bliver jeg bedt om at redegøre for min kost da jeg er overvægtig da jeg fortæller jeg drikke mælk kommer modsvaret med det samme Sødmælk ? og sådan var hele hendes personlighed, hele tiden konfronterende og aldrig at lade tvivlen komme mig til gode. 2) en tidligere sb´er der til et møde kom og fortalte hun havde diskuteret min sag med en veninde (der ikke var sb´er) der blev klaget over den hendelse og ret kort tid efter fik hun sparket fra min kommune da det viste sig hun havde syltet alle de 120 sager hun var SB på, med det resultat jeg fik den SB´er jeg nævner i første tilfælde."     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter "Enten raskmelder du dig selv ellers gør jeg det."   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Med dig rask, eller gør vi her på kommunen. "   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   '"Jeg ved godt du ikke gider arbejde og kun er ude efter en pension, men det kan du godt glemme " Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter     "Du ligner ikke en der er syg. Du er alt for ung til at være syg. Du skal bare igang så skal du nok få det godt igen."     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter "Du kan godt overkomme at arbejde på et pizzaria. Eller vi skal hjælpe flygtninge først." Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter     Arbejdsskadet med ikke-dansk navn: "Mærkelig navn du har. Hvorfor skal du forsørges, når jeg nu var ikke dansk?" Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   ""At prostituere sig er også en måde at tjene penge på!"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "'Sådan nogle som dig, har jo svært ved at komme tidligt op om morgenen'"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter     "Lad nu være med at skabe dig .... Vi kan finde et sted til dine børn så du har mere tid til at gå på arbejde .. Vi kan fjerne din kontanthjælp hvis vi vil...."     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "hvis du får det bedre med din asperger og mere forståelse for den, så vil du også få mere overskud til M og dine egne ting.   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "“Jeg er ligeglad om du er så deprimeret at du begår selvmord, så længe du bare checker dine jobforslag”"     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter ""Jeg tror, du lever dig lidt for meget ind i rollen som syg. Der er jo mange, der bliver syge, men de bliver raske igen efter noget tid."     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter "Jeg ville aldrig komme i din situation, jeg ville bare gå ud og tage hvilket som helst arbejde"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Du kan da bare tage dig sammen. "     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Du skal have piller mod angst " sagde min sagsbehandler - var sygemeldt med stress. Da jeg nægtede blev jeg sat af mine sygedagpenge og raskmeldt!"     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Hvis du ikke kan finde et arb, så kan du heller ikke passe dine børn". (trussel om tvangsfjernelse?)     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "For mig er du ikke et menneske, men blot et nummer på et stykke papir. "     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter     "Ikke til mig, men til min bisidder: "Ja bare fordi hendes lillefinger ryster lidt, er det jo ikke epilepsi" Havde på daværende tidspunkt haft epilepsi i 17 år,"   'Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   " Du har jo dit udseende imod dig"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Din datter ser jo sund og rask ud! " Hun havde nyresvigt og så aldrig sund og rask ud."   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Jamen med alle dine smerter du siger sidder inde i dit hoved?  Du fejler ikke noget psykisk, vel?" Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenterBillede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter     ""Jeg kan ikke se hvorfor vi overhovedet skulle godtage en ansøgning på uddannelseshjælp fra dig af, en kvinde med dit ansigt, vil kunne tjene så mange penge på gadehjørnet, at du ville grine af det vi kan tilbyde dig"     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Med alle de smerter du har,  kan  det ikke passe, du har børn..."     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter "Du er for intelligent og veltalende til at kunne få en førtidspension."   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter     "Kan du ikke bare tage nogle flere piller"     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter ""Haha, du har godt af at akasse har taget dine dagpenge". (Hun troede jeg snød og arbejdede sort)     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Du skal bede din psykiater om medicin. Ellers kan du ikke fortsætte med din kontanthjælp"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter     "Lad nu være med at skabe dig .... Vi kan finde et sted til dine børn så du har mere tid til at gå på arbejde ..Vi kan fjerne din kontanthjælp hvis vi vil.."   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter     " "Jeg tror, du lever dig lidt for meget ind i rollen som syg. Der er jo mange, der bliver syge, men de bliver raske igen efter noget tid.     "Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Hvad er dit CPR nr? Jeg kan se her du er 37 år , kan vi så ikke godt være enige om at du burde kunne styre din økonomi selv ???"     Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   ""Selvom du prøvede og redde en mand og han døde i dine arme, er det ingen undskyldning for at tage sig en fridag" (det var min bonusfar)"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter     "Jeg havde en sagsbehandler der anklagede mig for at tage stoffer og forsøgte at presse mig til en tilståelse."   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenterBillede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   ""Du må selv sørge for at komme ud til aktivering. Du har ben, brug dem ! " (+10 km, med 2 arbejdsrygskader)"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter   "Jeg hører, hvad du siger"   Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter    
Hvis du har så mange smerter i din arm hvordan kan du så tale telefon med mig..... FORDI DU ER PÅ HØJTALER... dut dut dut..."
    Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter
 
Person med alvorlig socialfobi:" "Du skal møde op (jobbro klar til uddannelse) hvis du er syg. (Også selvom jeg kan smitte de andre , det var ikke min hovedpine at bekymre mig om det ).
  Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter  
"Hvis du bliver ved med at udeblive (pga jeg ikke kan møde op pga mange mennesker )så risikerer du sanktionering." : Du skal møde op !"
 
Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter
"Kan du som syg, ikke arbejde fuldtid, holde hjem og børn? Så må du bede om at få dem anbragt og flytte på et værelse. Så du kan få mere overskud til at passe et fuldtidsjob."'
      Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter
"Ingen kan have så mange smerter - spis nogle flere Panodil!"
  Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter
"Hvis du siger ja til at overnatte hos mig kan vi nok finde ud af du slipper for aktivering et par måneder"
Billede af sagsomslag med identifikationsdel og plads til fortegnelse over sagens dokumenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Don't have an ORCID? Get one in 30 seconds here.
1
1
1
1
1
1