Svend Brinkmann og “Indlært hjælpeløshed” – god udsendelse i DR P1

Authors:

Abstract

 

Om kontanthjælpsmodtagere og "Indlært hjælpeløshed"

   
Billede af Mikael Hertig

Mikael Hertig, maj 2017 GPL LICENS CC0

"Brinkmanns briks"

Portræt af Svend Brinkmann på sort bagggrund

Udsendelsen genudsendt 15. maj 2020

Når jeg tænker på de mennesker, der har levet med deres smerter og sygdomme i årevis på kontanthjælp uden at blive ordentligt udredt, så var vendingen "indlært hjælpeløshed"  virkelig en provokation. Umiddelbart svarer det til "sagsbehandleren leger doktor", som vi oplever det i Jobcentrene landet over, hvor mere eller mindre ensartet dresseret personale placerer skylden for et medmenneskes situation på vedkommende selv med en opfordring til at tage sig sammen. Bemærkningen og vendingen falder sidst i udsendelsen.  Jeg vågnede af døsen, da jeg hørte den. Der er nok for mig ingen tvivl om, at mange års udstødelse aflejrer sig i sindet. Årsagen kan i mange tilværelse være myndighedernes uforstandige mobning,  

God udsendelse!

Brinkmanns Briks kører på et akademisk niveau. Sabina Putz, adjunkt på RUC, og Henning Jørgensen er begge enige med Brinkmann om at kritisere udskamningen af ledige. De ser på den og kritiserer den stort set på neutral grund. Sådan set er der ingen direkte udskamning af de langtidsledige.   Du kan finde og høre udsendelsen her.
Men hører man udsendelsen i sin helhed, er den langt fra slem. Tværtimod er udsendelsen. Henning Jørgensen om værdige og uværdige trængende.
 

Danmarks Radio, P1 og deres billige guruer

"Brinkmanns briks" er kommet til som flow, den efterhånden ikke så helt nye form for radio,, som er produceret som flow. Man sætter sig ind i bilen, stiller ind på P1 og hører snak i stedet for musik, indtil man kommer frem. Foredrag er forsvundet. Lærestof er yt, det skal smugles ind. Jeg ved ikke, hvad udsendelsen koster at producere, men forestiller mig, at de er elementer i en slags sparepolitik. Sendefladen fyldes med gentagelser i et væk.  Hører man DR P1 som jeg, undgår man ikke udsendelser som Brinkmanns Briks eller Peter Lund Madsens "Hjernekassen".   Men denne udsendelse hos Brinkmann tager fat på en måde, der er relevant for os i Jobcentrets Ofre.  

Indlært hjælpeløshed

Er resultatet af årelang mobning       https://altompsykologi.dk/2017/10/mobning-kan-goere-os-syge/    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Don't have an ORCID? Get one in 30 seconds here.
1
1
1
1
1
1