Begravelser og hygiejne

 

Franske kirker gennemgår hygiejne ved begravelser

 
Billede af Mikael Hertig

Mikael Hertig, maj 2017 GPL LICENS CC0

 

Coronasmitte må ikke overføres ved begravelser

Formentlig er man overalt i de danske trossamfund, også folkekirken, i gang med at forberede sig på mange begravelser med få deltagere. Det er ikke fremme i  pressen., men også på det område kan det måske være en overvejelse værd med rettidig omhu.  
Begravelse i katolsk kirke

Chiraq's begravelse

De katolske og muslimske trossamfund i Frankrig er ved at gennemgå deres ritualer ved begravelser. Kirker og moskeer er forlængst blevet lukket for almindelige gudstjenester. Forinden er vievandskarrene ved indgangene i kirkerne tømt. Man må ikke bruge dem. Men ligesom i Danmark skal man jo begrave de døde, uanset om dødsårsagen er coronavirus eller ej. Der er allerede indført restriktioner for begravelser i Frankrig, ligesom i Danmark, med hensyn til, hvor mange der må deltage i bisættelsen eller begravelsen. Så det forsamlingsmæssige aspekt er ikke  det centrale. Coronasmitten må ikke overføres ved begravelser. Det er det hensyn, trossamfundene har sat sig for at sikre sig i Frankrig, som med hensyn til gennemførelse af begravelser er forud for os i Danmark. Restriktioner i form af, hvor mange der må deltage i begravelsesceremonien er allerede indført. I den forbindelse kan man jo se på begravelsesritualerne selv. I Danmark er der ikke tradition for præsentation af  afdøde i den åbne kiste. Det er jo heldigt. Vievand og "børstning", håndtryk og kram plejer at høre til ved begravelser.  Når rustvognen kører væk, plejer deltagerne at rykke sammen, holde hinanden i hænderne etc. I moskeerne er der tradition for, at liget vaskes ved et ritual i kapellet forud for selve begravelsen, hvorefter det tildækkes med et skind. Ved dette ritual er der muligvis risiko for smitteoverførelse. Derfor ser trossamfundets ledelse på, om ritualet skal ændres eller afskaffes. Det skriver det franske blad l'Liberation.  "Meningen med begravelsesritualet er jo ikke, at vi skal overføre smitte fra de døde til de levende", siger en ledende talsmand for det muslimske trossamfund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.