Systemet, der aldrig indrømmer selv åbenbare fejl

 

Forvekslinger og nulfejl i en travl forvaltning

 
Billede af Mikael Hertig

Mikael Hertig, maj 2017 GPL LICENS CC0

Af Mikael Hertig Kommentaror, forvaltningsret

   

 Et eksempel fra virkelighedens verden

 
Billede af kvinde i en gynge og en tom ved siden af

Er der en, der mangler?

"På baggrund af ændringer i familiens situation i forbindelse med far Jørgens kommende løsladelse, vurderes det relevant at lave revideret handleplan med fokus og mål der passer til familiens aktuelle situation."
Sådan står der at læse i en rapport om en mulig tvangsfjernelse. Fejlen er, at far Jørgen hører til i en anden personsag end Kurts, hvis interesser jeg søger at bistå i.  Jamen, kan man sige, der er jo tale om en bagatel, en simpel forveksling? Der er ingen forandringer i familiens situation, men Kurt (navnet er opdigtet) er af fremmed herkomst. Nej, det kan man ikke sige. Nu skal handleplanen laves om, og der sker noget andet uforudset. Eller hvad. Du må se det her med de skælvende forældres øjne. Hvis du kan: Hvad nu, hvis faderen er meget svagtsynet og ikke kan se så godt? Skal barnet så fjernes på grund af manglende øjenkontakt? Uvisheden er en del af den angst, der præger forældre under det, der går under betegnelsen "støtte" i det kommunale girafsprog. Hvad kan de finde på? For at støtte presser de på kontanthjælpen eller kidnapper børnene til en institution. I mødet med magthaveren, embedsmanden, herre over kontanthjælp eller børnenes ret til at være her, fremmes artighed, servilitet, underdanighed. Jeg møder det i det daglige som grønlænderens angst for, hvad embedsmanden nu kan finde på, så længe man er grønlænder i Danmark. Den form for underdanighed er en trussel mod demokratiet. Simpelthen. For hvor kommer oprøret mod myndighederne fra? I hvert fald stiger oprørskheden, når tilliden til systemet fordufter. Angstens andet ansigt, når man møder åben uretfærdighed, er had mod systemet. Har man tilpas mange, der oplever dette parret med en utrolig ufejlbarlighed, en nulfejlskultur, jeg som embedsmand aldrig troede var mulig i Danmark, så  ved vi, hvad der fremmer hate speech og hærværk.  

  1 comment for “Systemet, der aldrig indrømmer selv åbenbare fejl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.