Eksborgmester tager bladet fra munden

"Kim Kielsen er en katastrofe for Grønland", skriver Asii.

 
Billede af Asii Chemnitz Narup

Asii Chemnitz Narup, tidligere borgmester i Nuuk-kommunen Sermersooq

 

Af Mikael Hertig

Abstract

Asii Chemnitz Narup was mayor of Sermersooq, the municipality of Greenlands capital Nuuk. The leading parties in Greenland since 1975 were "Siumut" and "IA". Both parties claim to work for Greenlandic sovereignty. In 2019, attention was drawn to the miserable social conditions in some of Greenlands cities: Skyhigh rates of Rape, sexual abuse of children, violence and suicide - as in other indigenous people. Both Danish and Greenlandic press is observing this. As mayor, Asii tried to tell this the dimensions of these problems cannot be solved with a quick fix. In her article, she attacks the Prime Minister Kim Kielsen because of his lack of initiative and ability during a period with positive economic cycles. She claims Kielsen should be more concentrated on keeping himself at power by bribing own constituency instead of solving the problems.  When crisis come, Greenland might face a breakdown because he didn't care in proper times. Siumut (Advance) is stalled in infights for or against Kielsen.  

"Jeg er en dansker, der kæmper for at forstå grønlandsk politik"

  Jeg har boet i Grønland fra 2013-17. En dansker, der ikke forstår ret meget af noget som helst, kalder de "flyfrisk" - ligesom en agurk i Brugseni til 35 kroner.  I det offentlige rum er der ikke ret mange, der siger noget markant. I en dansk sammenhæng ville vi kalde det ren rygsvømning. Meningsforskellene træder som regel ikke klart frem; det efterlader mig ofte med en forståelse af, at der er personfnidder tilbage.  Men Asii Chemnitz Narup er for mig en skrivende og talende undtagelse. Grønlandsk partipolitik er svær for mig at forstå. En grønlandsk ven af mig sagde i 2013, at det at holde med Siumut svarede til, at hans hjerte også bankede for Liverpool. Underforstået, egentlig er det underordnet, hvordan holdet spiller. Opbakningen er betingelsesløs, og holdet vil aldrig gå alene. I en artikel, der er gengivet som to spalters tryk, tager Asii Narup 29. november bladet fra munden. Hun skriver:
Kim Kielsen vil gå over i historiebøgerne som en katastrofe for Grønland. Ikke så meget for de tiltag, han gør. Men primært for det han ikke gør. For sandheden er, at vi nok aldrig har oplevet så fastlåst og handlingslammet en regering som denne. Men når man betænker, at hele Verden i en årrække har oplevet en økonomisk højkonjunktur - og også Grønland har nydt godt af denne - så er der faktisk intet konstruktivt, opbyggeligt kommet ud af det i Grønland. Man har simpelthen forspildt en historisk mulighed.  Og dét er i sandhed katastrofalt. Årsagerne skal utvivlsomt findes i Siumuts indre liv. Kim Kielsen klamrer sig til magten og skal hvert og hvert andet øjeblik kæmpe for sin interne overlevelse i partiet. Vi har en formand for Naalakkersuisut (Selvstyret), som ikke er formand, en konge, der klamrer sig til magten, som forlængst  har mistet kongedømmet. Han evner ikke at holde sammen på en koalition, og baglandet skal hele tiden håndfodres med indrømmelser og kvoter. Og intet sker. Grønland betaler en dyr pris for dette. Trods økonomisk opsving må man i ly af natten pludselig opfinde sukkerafgifter for at få sin finanslov til at hænge sammen, men evner ikke at etablere en ordentlig dialog med kommunerne, som må reagere ved ikke at ville underskrive et udspil til bloktilskudsaftale. Han må bestikke sit bagland med fiskekvoter ved at gå imod al tilgængelig viden for at blive siddende. Og hvert år udråbes til børnenes år, men man overlader til kommunerne og nu også Danmark at redde børnene fra overgreb og omsorgssvigt. Kim Kielsens regeringspolitik er ikke bare katastrofal - den er også skandaløs. Unge mennesker gennemfører ikke deres uddannelser. Omsorgssvigt, overgreb og social deroute fortsætter ufortrødent. Ingen løsninger på boligmanglen, ingen substantielle tiltag, der styrker nye erhverv ... således kunne jeg blive ved.  Grønland har haft bedre chancer end nogensinde  de senere år - og intet resultat kan regeringen fremvise. Vi står dårligere rustet til en økonomisk krise end nogensinde. Og imens kæmper Kim Kielsen - ikke for Grønland, men for sit eget politiske liv og de privilegier, der følger med. Det er i sandhed skandaløst. Så når befolkningen går på gaderne, så handler det om langt mere end priserne på sukker, alkohol og cigaretter. Det handler om den grundfølelse af uretfærdighed, håbløshed og ikke mindst udsigtsløshed, som er blevet denne regerings vartegn, og som vi som borgere kan mærke. Pengene skovles ind i kommissioner om selvstændighed, mens man tager imod penge fra Grønland for at løse vort lands største svøbe. Man sender en finanslov på gaden, og man aner ikke, at den er underfinansieret. Færre unge fortsætter med at uddanne sig efter gymnasiet. Eksemplerne på stilstanden er så mange. Eksemplerne på stilstanden er så mange, at hele avisen kunne fyldes med dem. Det ville kræve et særnummer også at nævne tilbageskridtene. ( "Siumut" betyder "fremad", mh). Der er brug for et regeringsskifte. Et nyt Naalakkersuisut som kan sikre de nødvendige forandringer af vores uddannelser, af dysfunktionelle familieforhold, vores boligmangel, sikre større bredde i vores erhvervsliv og indtægter, og som kan håndtere den økonomiske krise, som flere og flere økonomer mener ligger og venter lige om hjørnet.
Artiklen  kan læses som en detroniseret IA-borgmesters udbrud overfor lederen af Siumut. Vi ved, at Siumut er midt i et indre opgør, og at Narup derved prøver at trække et kort ud i bunden af Siumuts korthus. Imidlertid handler den også om noget, jeg ellers ikke har set så tydeligt: Tegningen af en grønlandsk, socialt indigneret økonomisk konjunkturpolitik. Ud fra Narups betragtning er det en stor fejl at underfinansiere finansloven under en højkonjunktur. Ifølge den finere nationaløkonomiske teori (Keynes) er det direkte kriseproducerende adfærd. Det er måske ikke sikkert, at et skift til en IA-regering vil nødvendigvis medføre den forandring, Narup plæderer for. Skiftet kan også komme fra Siumut selv. Min vinkel på dette er, at den grønlandske må udvikle sin egen samfundsvision.  

  2 comments for “Eksborgmester tager bladet fra munden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.