Når Jobcentret forhindrer folk i at få arbejde

Foto af Anne-Charlotte Rathje

Anne-Charlotte Rathje

 

Af Anne-Charlotte Rathje med kommentarer af Mikael Hertig Artiklen er hugget fra Facebooksiden JobCentrets Ofre

 
Badebro

Slip fri og spring ud i det - bagom  jobcentet

   
"To gange i det forløb har kommunen kontaktet arbejdsgiver og lovet en ny billig/gratis arbejdsløs, når jeg var færdig (selv om jeg begge steder stod med udsigt til fastansættelse). Jeg begyndte at se et mønster..." "Da jeg så skulle ind på jobnet og afmelde mig, kunne jeg ikke, fordi min sagsbehandler kaldte mit vikariat for "rotationsjob". Jeg ringede og han påstod, at han havde ret. Jeg kopierede min kontrakt og sendte den til hans chef, og fik medhold. " "Undervejs måtte jeg tilmelde mig jobcentret og søge sygedagpenge, fordi min løn slap op. Og helledusseda! Jeg skulle da bare i en fart i gang med stresskursus, mindfullness og virksomhedspraktik -alt sammen på een gang, grundet "tidlig indsats" og "fastholdelse til arbejdsmarkedet". "  
Måge på badebro

Måge på badebro

Jobcentret er blevet storformidler af gratis arbejdskraft. Meningen med jobcentrene er jo, at folk skal hjælpes til at få et rigtigt job. Men af og til påstås det, at kommunen arbejder stik modsat. For kommunen kan jo overtale arbejdsgiveren til at tage en person ulønnet og gratis i stedet for. Og på den måde fastholder Jobcentret Anne Charlotte i sit system, så folk holdes på kontanthjælpslignende ydelser i stedet for at få en normal løn.

Det hedder "Jobcenter", fordi meningen er, at det kommunale kontor skal skaffe folk i arbejde. Men her kan du læse, hvordan det virker stik modsat. Anne-Charlotte er tilknyttet jobcentret. Hun kan, vil og skal skaffe sig et job. Men hvis hun ringer og siger til jobcentret, at nu skal hun til jobsamtale, så vil den kommunale medarbejder bag ryggen på hende fortælle arbejdsgiveren, at lønnet arbejde da er for dyrt. "Du kan da bare få hende gratis" som virksomhedspraktik....

 
Ssskulpturansigt kvinde med en tåre

Skulptur

                 

Anne-Charlottes historie

Kommunen kontakter arbejdsgiver, hvor der var udsigt til fast arbejde

Jeg skal til jobsamtale i morgen. Mit CV blev fundet af vedkommende på Jobindex. I  fald jeg får jobbet, vælger jeg at holde arbejdspladsen anonym overfor jobcenteret indtil kontrakten er underskrevet. De skal nemlig ikke kontakte arbejdsgiveren og tilbyde mig i løntilskud hos dem. Det er nemlig sket tidligere og det endte med at de bare byttede mig ud med en anden arbejdsløs. Kryds fingre for at jeg får det. ...   Midt under krisen fra 2012 til 2014 brugte jeg rub og stub op af min genoptjening til dagpenge på virksomhedspraktik, løntilskud og rotation. To gange i det forløb har kommunen kontaktet arbejdsgiver og lovet en ny billig/gratis arbejdsløs, når jeg var færdig (selv om jeg begge steder stod med udsigt til fastansættelse). Jeg begyndte at se et mønster... Efter et rotation som rengøringsassistent fik jeg med nød og næppe vristet mig ud af jobcentrets klør ved at søge et sommervikariat i selvsamme rengøringsfirma, -et reelt job. Heldigvis, for ellers var jeg røget på kontanthjælp! Da jeg så skulle ind på jobnet og afmelde mig, kunne jeg ikke, fordi min sagsbehandler kaldte mit vikariat for "rotationsjob". Jeg ringede og han påstod, at han havde ret. Jeg kopierede min kontrakt og sendte den til hans chef, og fik medhold. Pyyyha. Jeg var "ude på den anden side". Siden dengang har jeg overlevet "in between jobs" som køkkenvikar. Jeg har i stort omfang brugt mine feriepenge, når der var ufrivillige fridage, og kun haft brug for supplerende dagpenge når feriepengene slap op, og ikke særlig længe ad gangen, men selvfølgelig altid med de der kedelige intromøder til jobnet og CV-kurser (aner ikke hvor mange jeg har været til efterhånden...), men så var der som regel nye feriepenge og en ny periode kunne begynde, indtil jeg igen fandt et rigtigt job.  

Det er en dårlig idé at blive syg. Også når man bliver rask igen....

  Det der så skete i år var, at jeg blev opsagt fra et fast job med tre måneders løn, fordi firmaet var i økonomiske vanskeligheder. I slutningen af de tre måneder måtte jeg sygemelde mig på grund af en ualmindelig træthed (kunne sove på kommando) og noget der mindede om nedslidthed/depression. Jeg fik tid hos lægen, der via blodprøver kunne påpege  ekstremt stor D-vitaminmangel samt folinsyremangel. Men for at være helt sikker på, at jeg ikke osse var ramt af depression, ville han gerne følge mig en gang om måneden, mens jeg tog stærke vitamintilskud. Det kom til at tage 2-3 måneder, før vitamindepoterne var fyldt op igen og jeg kunne erklære mig rask (heldigvis intet psykisk). Undervejs måtte jeg tilmelde mig jobcentret og søge sygedagpenge, fordi min løn slap op. Og helledusseda! Jeg skulle da bare i en fart i gang med stresskursus, mindfullness og virksomhedspraktik -alt sammen på een gang, grundet "tidlig indsats" og "fastholdelse til arbejdsmarkedet".  Jeg var stadig enormt søvnig, da jeg startede på virksomhedspraktik. Kan huske at jeg fik tunnelsyn og blev svimmel og måtte trække cyklen hjem, fordi jeg var bange for at vælte. Men det kom heldigvis til at gå bedre og bedre. Endelig langt om længe, efter 2 måneders pisken igennem sygedagpengesystemet, kunne jeg raskmelde mig.   STRAKS! skulle jeg på intromøde til jobnet og CV-kursus og helst i går. Jeg sagde til min sagsbehandler, at jeg ikke mente at det var nødvendigt, fordi jeg nok skulle finde noget vikararbejde meget snart, skulle bare finde et passende vikarbureau. Det blev ignoreret og jeg fik valget mellem at følge CV-kurset eller gå i virksomhedspraktik. Igen blev det kaldt "tidlig indsats" og "fastholdelse til arbejdsmarkedet".  

Truslen om at blive indfanget igen.

  Nu kan jeg læse i "min plan" inde på Jobnet, at er jeg ikke i arbejde inden slutningen af august, skal jeg i praktik eller løntilskud. Heldigvis har jeg i tirsdags fundet et rigtig godt vikarbureau, og jeg har allerede arbejdet i går og i dag, og der er jobs til mig de tre første dage i næste uge. Snart kører jeg som før (på feriepenge til de døde dage) og søger jobs til jeg finder et fast. Og som jeg skriver i mit indlæg, så skal jeg allerede til første jobsamtale i morgen, og finder jeg ikke det, skal jeg nok klare mig uden det forbistrede jobcenter.        

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.