Grønlændernes organisation klager over Esben Kjær. DR P1

 
Portræt af Henriette Bertelsen

Henrette Bertelsen er formand for de grønlandske foreninger i Danmark

  Nedsættende Esben Kjær i Bagklog på DR P1 Den Grønlandske Organisation i Danmark·2. april 2018    
”Om en lille måneds tid så er der valg her i Kongeriget - ikke at det rager os, for det er Grønland der 24.april skal til stemmeurnerne og vælge nogle nye korrupte ledere deroppe.
Ja, fisk og selvstændighed, så må vi jo håbe de kan leve af det”.
Vi andre er jo komplet ligeglade” (Om valget)
Rasmus Jarlov, har vi en masse forsømte forpligtelser overfor Grønland, der ligger og ulmer eller er det bare sådan noget klassisk offer-snak det her?”
Hvad nu hvis de vil løsrive sig, hvad ville du sige til det som politiker?...” ”...De skulle vel have lov til det, formoder jeg?”
Uanset hvad så er det altså 24.april vi finder ud af hvem der skal køre Grønland ud over afgrunden

Den grønlandske organisations kommentar

  Med disse udtalelser kører Esben Kjær i det seneste afsnit af Bagklog på P1 lørdag d.31.marts, et afsnit om Grønland og det kommende valg. Det er en helt igennem usmagelig tone, og det er uacceptabelt i 2018 at skulle høre på sådan nogle udtalelser på en public service kanal. Det er et tegn på og er et udtryk for den eurocentrisme og racisme, der er dybt indlejret i visse dele af den danske befolkning. Programmet skal måske forestille at have et satirisk udtryk og beskrives som et program, der giver de seneste nyheder ”med grovfilen”. Programmet beskrives eller præsenteres dog ikke som egentlig satire. Uanset hvad, har satire eller humor ikke til formål at fungere som trojansk hest for racisme, og i værste fald er forbeholdet for, at nyhederne får ”med grovfilen” blot en vag måde at gardere sig på for at kunne komme ud med den slags fordomsfulde og nedsættende udtalelser. Esben Kjær beskriver, på en generaliserende måde, grønlændere (grønlandske politikere) som korrupte, som var det indlejret i deres natur og det lugter langt væk af fordomsfuldhed og slet skjult racisme. Satire udført på den rigtige måde skal forestille at udstille og latterliggøre egentlige mennesker og situationer, og præsentere materiale som får folk til at grine af faktiske omstændigheder og skal ikke blot være en kanal for fordomme og racisme. Graden af korruption i Grønland er ikke blevet påvist at være på et højere niveau end resten af norden, og Esben Kjærs udmeldinger er dermed medvirkende til at sprede en fordomsfuld og usand fortælling om grønlændere og deres folkevalgte som værende indædt korrupte. Resten af hans sidebemærkninger og kommentarer om grønlændere i det hele taget er bare direkte usmagelige og nedladende. Hele den diskurs, der ikke blot på gadeplan, men i institutionelle rammer, er gennemsyret af denne fordomsfulde nedladenhed overfor grønlændere (her nærmere specifikt rettet mod alle grønlandske politikere) er altså også til at finde på DR. Man kan forvente det mange steder og det finder så sandelig også sted mange steder, bl.a. på Radio 24/7, men denne eurocentriske og lettere racistiske mentalitet burde ikke være et element i DR’s programmer. Vi mener, det er under al kritik at DR kan stå inde for den slags udtalelser og den form for diskurs fra sine værter. Det kan ikke passe, at den lave form for underholdning skal være til at finde på en public service kanal, der i den grad over en kam, håner og nedgør alle grønlandske politikere på så generaliserende og fordomsfuld en måde, som mest af alt minder om hele den diskurs, der i mange år har været ført fra dansk side om grønlændere, klart og vel med baggrund i en ekstrem mangel på egentlig viden om Grønland. Mange vil måske forsvare Esben Kjær og programmet og sige, at det er grov satire og at ”den grove fil” gælder for alle de snakker om i programmet, men grønlænder-jokes er også tit blevet forsvaret med at det ”bare er for sjov” og det er tydeligt at racismen og fordomsfuldheden skinner igennem, og at man gemmer sig bag påstået humor for at kunne fremføre det. Vi vil gøre det klart, at vi på ingen måde accepterer den form for fordomsfuld og racistisk generalisering, og at den fremstilling af grønlændere ikke hører hjemme i en landsdækkende public service kanal som DR. Det er ikke overraskende, at de fleste grønlændere ønsker at kappe båndet til Danmark og blive selvstændige, når det lyser igennem hvordan menneskesynet og trangen til at håne og nedgøre udgør kernen i den tone, der har været ført fra så mange steder i den danske befolkning, fra gadeplan til institutioner, erhvervsliv, politik og sidst men ikke mindst, medier. Vi opfordrer alle der er interesserede til at klage til DR og være med til at sige fra over for den slags udtalelser og adressere dem som det de i virkeligheden er: nedladende, racistiske og fordomsfulde synspunkter. Den Grønlandske Organisation i Danmark

  1 comment for “Grønlændernes organisation klager over Esben Kjær. DR P1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.